En mustig tomatsoppa med enkla ingredienser där smakerna bara blir rikare ju längre den kokar. Dagsgammalt bröd är stommen i den här tomatsoppan med klassiska italienska ingredienser som basilika, olivolja och parmesanost. En trevlig och smakrik rätt både för plånboken och smaklökarna.

  • 2 lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl olivolja
  • 2 skivor torkat vitt bröd eller lantbröd
  • 400 g krossade tomater
  • 9 dl hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond) alt grönsaksbuljong för vegetarisk
  • 1 kruka basilika
  • salt och svartpeppar
  • 1/2 citron

Till servering

  • parmesanost

Gör så här

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Fräs löken i hälften av olivoljan. Smula i det torkade brödet och häll på tomatkross och buljong.
  3. Koka sakta 20-30 minuter. Hacka basilikan.
  4. Tillsätt resten av olivoljan och basilikan. Smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft.
  5. Till servering: Servera soppan med riven parmesanost.

För alla

Kontrollera ingrediensförteckningen på buljongen.
Fri från ägg och laktos.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör mjölkproteinfri: byt ut parmesan mot mjölkproteinfri ost.