Kålroten blir lätt bortglömd i det svenska skafferiet. Denna puré är oförglömligt god. Värm tillsammans med lite crème fraiche för en mildare variant.

Ingredienser

  • 1 kålrot (à ca 650 g)
  • 1 tsk salt
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 tsk finhackad dragon
  • 1/2 tsk socker

Gör så här

  1. Skala och skär kålroten i mindre bitar, ca 2 x 2 cm.
  2. Lägg i en kastrull tillsammans med salt och 1/3 av smöret. Fyll på med vatten så att det knappt täcker.
  3. Koka upp och låt koka under lock tills kålroten är mjuk, ca 30 minuter. Häll av men spara vätskan.
  4. Mixa till en slät puré med stavmixer eller i matberedare. Klicka i resten av smöret. Rör ner äppelcidervinäger, dragon och socker. Späd ev med kokspadet om purén känns tjock.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett.