Här är en härlig och krämig lök- och tomatpaj med mycket goda smaker. Du gör ett klassiskt pajskal som du fyller med gul och röd lök, cheddarost och tomat. Sedan fyller du på med en äggstanning och gräddar i ugnen. Gott till lunch eller middag!

Ingredienser

PORTIONER: 6 bitar

Botten

  • 150 g kallt smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 3 rödlökar (à 100 g)
  • 2 gula lökar (à 100 g)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk timjan
  • 2 tomater
  • 150 g riven cheddarost
  • 4 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • smör
  • salt och peppar

Gör så här 

  1. Botten: Skär smöret i mindre bitar. Blanda samman mjöl och smör till en smulig deg, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant (ca 26 cm i diameter för 6 port). Nagga bottnen med en gaffel. Ställ i kylen 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 175°C.
  4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 20 minuter.
  5. Fyllning: Skala, halvera och skär röd och gul lök i skivor. Skala och finhacka vitlöken.
  6. Fräs röd och gul lök mjuka i smör ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare ca 5 minuter. Krydda lökfräset med timjan, salt och peppar.
  7. Skär tomaterna i skivor.
  8. Lägg lökfräset i pajskalet. Strö över osten. Lägg på tomatskivorna.
  9. Vispa upp äggen i en skål. Tillsätt mjölk och grädde. Häll stanningen över pajen.
  10. Grädda mitt i ugnen ca 50 minuter, tills äggstanningen har stannat.

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Använd laktosfri mjölk och grädde.

Tips

Fräs löken långsamt så att de söta smakerna kommer fram.