En saftig och god morotskaka, med härlig topping av färskost, crème fraiche och honung. Kakan blir bara godare av att stå ett par dagar. Förvara morotskakan i kylskåp.

Ingredienser

  • 3 dl majsolja
  • 3 dl socker
  • 4 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 8 dl fint rivna morötter
  • 2 1/2 dl hackade hasselnötter
  • 2 1/2 dl russin

Topping

  • 300 g färskost
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 1/2 msk flytande honung

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175˚C.
  2. Smörj och bröa en rund form, 26 cm diameter (för 12 port).
  3. Vispa ihop olja och socker. Tillsätt ett ägg i taget.
  4. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Häll smeten i formen.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 min. Låt kakan stå kvar ca 5 min i formen innan den stjälps upp och får kallna på ett galler.
  6. Rör samman färskost med crème fraichen och honung. Bre ut toppingen på kakan.
  7. Ställ den kallt i en timme.

För alla

Innehåller gluten och ägg.
Gör laktosfri: byt till laktosfri färskost (cream cheese) och crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: bre i stället florsockerglasyr på kakan. Alternativt välj mjölkproteinfri färskost och byt crème fraiche till iMat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).