Morötter smakar om man tänker på det rätt så sött. En sötma som verkligen kommer till sin rätt i denna marmelad med ett rivigt sting av färsk ingefära och frisk citron. Lyxigt tillbehör till ostbrickan, på scones eller skorpor till en kopp te.

Ingredienser

PORTIONER: ger 8 dl
  • 500 g morötter
  • 1 msk finriven ingefära
  • 5 dl vatten
  • 8 dl syltsocker
  • 1/2 vaniljstång
  • 1 msk rom (kan uteslutas)
  • 1 dl färskpressad citronjuice (à ca 2 citroner)

Gör så här

  1. Skala och riv morötterna grovt.
  2. Blanda morötter, ingefära, vatten och syltsocker i en stor kastrull.
  3. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg frön och stång i kastrullen. Tillsätt rommen. Koka upp och låt småkoka tills marmeladen tjocknat, ca 45 minuter.
  4. Ta kastrullen från värmen. Mixa marmeladen med en stavmixer nästan helt slät. Smaka av med citronjuice. Tillsätt eventuellt mer vatten om marmeladen känns för tjock.
  5. Skumma ev marmeladen. Häll upp i rengjorda burkar med lock. Förvara i kylen.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsvärden är beräknat per dl.