Rödbetsbullar

Ingredienser

 16 bullar
  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 0.5 dl olivolja
  • 1 msk flytande honung
  • 1 tsk salt
  • 1 st stor kokt rödbeta (el två små)
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 krossade linfrön
  • 0.5 dl vallmofrö
  • 6 dl rågsikt
  • 5 dl vetemjöl

Gör så här:

Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Mixa rödbetan till slät puré tillsammans med olja, honung o salt (tillsätt ev lite vatten om det går trögt). Blanda rödbetspurén i degspadet och tillsätt frön och sedan mjöl, arbeta i maskin i ca 15 min. Degen ska vara ganska lös. Låt jäsa ca 40 min under duk. Dela upp i 16 delar och forma ut till runda bullar. Lägg på plåt och låt jäsa ca 15 min till. Tryck små gropar med fingrarna och skvätt över lite olivolja, flingsalt och vallmofrö. Grädda i 200 grader i ca 15 min! Fantastiskt gott till den rykande färska morotssoppan. Lycka till och låt er väl smaka!

Börja skördefesten med en underbar och nyttig morotssoppa på närproducerade och kravmärkta morötter från Östergötland. Varför inte baka ett härliga rödbetsbullar när man ändå är i farten! Goda även att frysa ner och ta fram även längre fram i höst.

Morotssoppa

Ingredienser

 4 portioner
  • 1 gul lök, skalad och skivad
  • 8 stora morötter, skalade och skivade
  • 2-3 lagerblad
  • 1 msk margarin alternativt smör
  • 8 dl vatten
  • 2 buljongtärningar
  • salt och peppar

Kan även gott smaksättas med ingefära, chili eller curry!

Ta gärna en sked turkisk yoghurt i för lite syrligare smak.

Gör så här:

  1. Lägg lök och morötter med lagerbladen i en stor gryta. Bryn lite lätt innan du slår på vatten och låt det koka i 20 minuter med buljongtärningarna.
  2. Ta mixern eller matberedaren och kör tills du får en slät puré. Godast blir den att mixa med lagerbergsbladen kvar i.
  3. Salta, peppra och servera.